Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Inhuldigingsweekend – 100 dagen vóór de Ronde

28 maart - 31 maart

Donderdag 28 maart: het aftellen is begonnen!

De aanloop naar 6 juli, de datum van de eerste etappe van de Tour de France, begint op 28 maart. En iedereen is uitgenodigd om mee af te tellen op deze belangrijke dag vol symbolische momenten. Eddy Merckx, Christian Prudhomme en enkele kampioenen die de gele trui gedragen hebben zullen er ook bij zijn.

12u30: Inhuldiging van het Eddy Merckxplein

Om 12.30 u. wordt het Goudvinkenplein, in de wijk Vogelzang in Sint-Pieters-Woluwe, omgedoopt tot het ‘Eddy Merckxplein’.

In deze rustige, groene buurt bracht de grote wielrenner immers tussen 1945 en 1973 zijn jeugd door.

Eddy kreeg zijn eerste fiets toen hij 4 was, en kocht zijn eerste koersfiets op 11-jarige leeftijd. Papa Jules, zijn eerste fan, was kruidenier, en de jonge Merckx verzorgde na schooltijd leveringen met de fiets. Zo verdiende hij een centje … en kweekte hij stevige kuiten. Het leverde hem in de buurt de bijnaam ‘Eddy Tour de France’ op.

Het was ook in Sint-Pieters-Woluwe dat Eddy Merckx in 1969, precies 50 jaar geleden, zijn eerste gele trui mocht aantrekken!

“Wij hebben een sterke historische band met Eddy Merckx!”, zegt Benoît Cerexhe, de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe.

‘De Kannibaal’ won 525 wielerwedstrijden, en de daarmee behaalde trofeeën zijn in allerlei vormen verwerkt in het kunstwerk. Zijn ongelooflijke palmares is te lezen aan de voet van de zuil, in een cirkel van kasseien.

Eddy Merckx
* Eddy Merckx

Tussen 14 en 18 u. worden de oldtimers als een erehaag uitgestald op het Paleizenplein. Rond 19.30 u. rijden ze naar de boulevards van het stadscentrum en zorgen ze voor snuifje vintage op het De Brouckèreplein.

Om 18 u. wordt de film ‘La Grand-Messe’ van Valéry Rosier en Fortunat-Rossi simultaan in voorpremière vertoond in twee UGC-zalen. Het is een grappige en ontroerende documentaire over de trouwe toeschouwers van de Tour.

Vanaf dan wordt het De Brouckèreplein het toneel van een feestelijke happening in het teken van de fiets en de (wieler)sport, met muzikale optredens, vermaak voor jong en oud, koorddansers, food bikes enz. Het belooft een gezellige ‘opening’ te worden.

Om 19.10 u. trekt een feeststoet van de Grote Markt naar het De Brouckèreplein.

Om 19.30 u. worden de ‘100 dagen’ voorafgaand aan de Grand Départ officieel ingezet met de nodige symboliek, in aanwezigheid van Christian Prudhomme, Eddy Merckx en andere grote Belgische wielerkampioenen. Kippenvelmomenten gegarandeerd!

Om 19u45 zal Eddy Merckx de officiële countdown voor de 100 dagen tot de Grand Départ lanceren vanop het De Brouckèreplein.

Om 20u geeft de Brusselse groep “Jaune Toujours” een concert op het De Brouckèreplein. Hierbij alvast een voorsmaakje :

Daarna neemt het ‘Maison du Tour’ officieel zijn nieuwe missie op als het informatiebureau van de Grand Départ en het derde toeristisch kantoor in het stadscentrum.
Openingsuren: 
Dinsdag tot zaterdag: 10:00 – 18:00
Met uitzondering van 31.03: 10:00 – 18:00

La maison du tour
* Het “Maison du Tour”

Tentonstellingen van de Tour de France

Op 28 maart openen twee officiële tentoonstellingen van de Tour de France hun deuren in Brussel. Waarbij de bezoeker zich kan onderdompelen in de geschiedenis van de Tour en de heldendaden van onze eigenste Eddy Merckx kan herbeleven. Er zijn ook heel wat verzamelobjecten te bewonderen.

Deze twee uitzonderlijke tentoonstellingen zijn gratis. De openingstijden worden later meegedeeld.

Expo Le Tour – van 28 maart tot 14 juli 2019
Deze reizende tentoonstelling, die elk jaar een update krijgt, geeft een overzicht van de geschiedenis en het verloop van het derde grootste sportevenement ter wereld aan de hand van korte teksten en pakkend beeld- en filmmateriaal. Er komen verschillende thema’s aan bod, en de touch table maakt er een interactief bezoek van.

De tentoonstelling is in het Frans, met vertalingen in het Nederlands en Engels.
Plaats: RWDM Stadion (Charles Malisstraat 61, 1080 Sint-Jans-Molenbeek), op een steenworp van de startplaats van de eerste etappe van de Tour (06.07).

Expo gele trui – van 28 maart tot 14 juli 2019

De gele trui viert dit jaar zijn honderdste verjaardag! De tentoonstelling is opgevat als een eerbetoon aan de 15.059 renners die ooit in de Tour van start gingen en aan zijn 3.228 ‘kampioenen’ (‘les Géants’).

De tentoonstelling is in het Frans, met vertalingen in het Nederlands en Engels.
Plaats: Espace Wallonie (Grasmarkt 25-27, 1000 Brussel).

gele trui
* De gele trui

Lancering van een herdenkingsmunt
De Koninklijke Munt van België en de Koninklijke Nederlandse Munt lanceren die dag officieel een nieuw Belgisch muntstuk van 2,5 euro dat ter ere van de Grand Départ 2019 wordt geperst. De munt heeft een sportieve look en draagt het officiële logo van de Tour de France. Het is een wettig betaalmiddel in België. De unieke munt is vanaf 28 maart in de namiddag verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be

Vrijdag 29 maart: het Dictée du Tour

In de scholen van de Stad Brussel, het Gewest en de gemeenten die de Tour doorkruist, wordt een uittreksel van een persartikel met als thema ‘De Tour in België’ als dictee voorgelezen aan kinderen van 9 tot 12 jaar. Er is een prachtige prijs mee te winnen: de beste leerlingen krijgen een uitnodiging om de Grand Départ ‘backstage’ mee te beleven.

Zaterdag 30 maart

’24 uur fietsen in het Ter Kamerenbos’

De 33ste editie van ‘24 uur fietsen’ speelt zich af in het Ter Kamerenbos. In deze opmerkelijke race komen scouts en gidsen uit België en het buitenland samen om 24 uur lang rondjes te fietsen op speciaal gepimpte fietsen. De knotsgekke race heeft dit jaar ‘De Ronde van 24 uur’ als thema.
6.000 deelnemers verzamelen om 10.30 u. in aanwezigheid van Eddy Merckx, die een uur later het startsein zal geven. Klaar? Trappen maar!

Van 12 tot 18 u: Het feest gaat verder op het De Brouckèreplein

Op het De Brouckèreplein, het gloednieuwe deel van de boulevards in het stadscentrum, zal het Tourfeest een weekend lang doorgaan. Op een parcours van 50 m worden handbike-, slow bike- en wheelingwedstrijden georganiseerd. Voor de durvers zijn er initiatielessen extreme biking op een pumptrack. Daarnaast zijn er ook trapcarrousels, fanfares, straatartiesten, een vintagemarkt met retro fietsartikelen, … Honger gekregen van alle inspanningen? In de speciale picknickzone vind je culinaire food bikes.

CYCLING RACE

Vind de resultaten van deze race hier: Resultaten

Zondag 31 maart

Vanaf 10u: Het ‘D Day – 100’ weekend is nog lang niet gedaan
Vanaf 10 u. worden alle activiteiten van de vorige dag hervat op het De Brouckèreplein.
Vroege vogels komen er om 8 u. samen voor een stevig ontbijt en stappen om 9 u. op de fiets voor een rondleiding van ongeveer 2 uur, verzorgd door Pro Vélo, Cactus, Once in Brussels,…
Sportieve inspanningen en gezelligheid verzekerd tot 15.30 u.

Facebook: www.facebook.com/events/1107249022780879

Gegevens

Begin:
28 maart
Einde:
31 maart
Evenement Categorie:
Website:
https://www.facebook.com/events/1107249022780879

Gegevens

Begin:
28 maart
Einde:
31 maart
Evenement Categorie:
Website:
https://www.facebook.com/events/1107249022780879